Wie goedkoop wil beleggen, kan z’n blik richten op Oost-Europa en Azië. Daar zitten de goedkoopste aandelenmarkten.

De Britse krant The Telegraph maakte een overzicht van de goedkoopste en duurste aandelenmarkten. Voor goedkoop beleggen moet je naar het oosten, blijkt daaruit. In onder meer China, Japan, Hong Kong, Rusland en Turkije zijn aandelen relatief goedkoop.

De duurste markten zijn België en Indonesië. Nederland is ingedeeld in de groep op één na duurste markten, samen met onder meer de Verenigde Staten.

Waardering aandelen

The Telegraph hanteerde drie meetlatten om tot een indeling te komen. Er werd ten eerste gekeken naar de verhouding tussen de prijs en opbrengsten van de aandelen, ofwel de koers-winstverhouding.

De tweede meetlat kijkt verder terug: de huidige aandelenkoers wordt afgezet tegen het gemiddelde van de winst per aandeel over de laatste tien jaar. De derde waarderingsmethode is de verhouding tussen de aandelenprijs en de boekwaarde van het bedrijf per aandeel.

Nationale aandelenmarkten worden op basis hiervan in vier categorieën onderverdeeld. Landen die op alle drie de onderdelen gunstig scoren in verhouding tot het historische gemiddelde, vallen in de goedkoopste groep.

De duurste aandelenmarkten zijn de markten die bij alle drie de meetlatten boven het historische gemiddelde uitkomen. Daar tussenin zitten de landen die op één of twee punten duurder zijn dan het historische gemiddelde.

Nederland in dure categorie

Nederland scoort alleen goed op de koers-winstverhouding voor de lange termijn, net als de Verenigde Staten, en valt daarmee in een relatief dure categorie.

Ten opzichte van andere West-Europese landen scoort Nederland niet sterk. Markten als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Portugal en Italië zitten in een goedkopere categorie.

Wie waar voor zijn geld wil, moet de komende tijd in Japan en Italië zijn, zeggen experts in The Telegraph. De verwachting is dat in Japan de winstgroei van beursgenoteerde bedrijven in de dubbele cijfers gaat komen. Binnen de eurozone biedt Italië een goede waarde, volgens vermogensbeheerder Caroline Simmons van zakenbank UBS.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl